Ovaj put za sos sam odabrao ono što Italijani zovu fuzili (fusilli) što je izvedeno od imenice fuzo (fuso) i znači vreteno. Biće da je ova vrsta paste izmišljena pre patentiranja burgije na koju ova vrsta testenine više liči, pa je mi uglavnom tako i zovemo. Burgije u sosu od žalfije i paradajza.
Sastojci
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 konzerva pelata od paradajza
Sveži listovi žalfije, njih 15-ak većih
Burgije (fuzili) 300 grama (može i neka slična druga vrsta paste kao što su pene ili farfale
Kapri, prstohvat bobica
So i biber
Priprema
1. Napunite veći lonac vodom, posolite je, malu kašičicu soli po litru, i ostavite da proključa
2. Stavite luk da se proprži i dodajte iseckane listiće žalfije, i zatim ih prelijte paradajzom. Promešajte i ostavite na srednjoj vatri da se krčka oko 15 minuta.
3. Ubacite testeninu u lonac s vodom dok se ne skuva al dente.
4. Pomešajte burgije sa sosom, servirajte uz sveže listiće žalfije.
1 Comment for “Pasta sa sosom od žalfije i paradajza (Posne burgije)”
To nije istina. Ovakav sadržaj je postan samo ako
žalfija nema glutena, a to je praktično nemoguće.
Bilo bi samo kad bi mogla da se uzgaja u pojedinim delovima Sibira.
Leave a Reply